Kunstgras zelf leggen met Kunstgras-Online?

Ga je het kunstgras zelf leggen? Dit is goed te doen, maar het vereist wel enige kennis en vaardigheden. Wij geven je graag de leginstructies voor het leggen van kunstgras. Hiermee kun je in een mum van tijd genieten van kunstgras in de tuin! Zie je het niet zitten om het kunstgras zelf aan te leggen? De legexperts van Kunstgras-Online helpen je hier graag mee!

Met behulp van Kunstgras-Online kun jij zelf je tuin voorzien van kunstgras. In onze webshop bieden wij verschillende soorten kunstgras aan met daarbij instructies over het leggen van kunstgras. Ons kunstgras komt uit de Nederlandse fabriek en is van de best verkrijgbare kwaliteit. Wat heb je nodig? Hieronder wordt het proces compleet uitgelegd in 8 stappen om het zo makkelijk mogelijk voor je te maken.

Voordelen van kunstgras zelf leggen

Met ons stappenplan is het zeer eenvoudig

Snelle levering waardoor je snel kunt beginnen met de aanleg van het kunstgras

Met de goede voorbereiding binnen één dag klaar

Door zelf het kunstgras aan te leggen, bespaar je geld.

Zelf kunstgras leggen in 8 stappen

1. Benodigdheden

Het leggen van kunstgras begint met het verzamelen van alle benodigde materialen. Bekijk onze webshop voor accessoires. Zie hieronder een lijstje met de benodigdheden:

Daarnaast afhankelijk van de situatie of optioneel:

benodigdheden
ondergrond gereedmaken

2. Ondergrond gereedmaken

Het is belangrijk dat de grond wordt afgegraven voordat het kunstgras geplaatst wordt. Dit in verband met eventueel hoogteverschil. De oude grasmat, het onkruid of de beplanting mag dus allemaal verwijderd worden en onze experts adviseren om de grond af te graven tot 7 centimeter beneden het maaiveld zodat er ruimte ontstaat om een zandbed te plaatsen.

3. Plaatsen van zandbed

Voor een stabiele en egale onderbouw is een zandbed van circa 5 centimeter noodzakelijk. Hiervoor gebruiken wij altijd vulzand. Met het plaatsen van vulzand zorg je ervoor dat de grond niet meer gaat werken, waardoor het kunstgras egaal blijft liggen. Daarnaast bevordert vulzand de waterafvoer. Stort het benodigde zand uit, verdeel het zand gelijkmatig en tril het aan. Zorg dat er een vlakke ondergrond ontstaat. Plaats je het kunstgras op een balkon of dakterras waar al een stabiele ondergrond is? Dan is een zandbed niet noodzakelijk.

drukverdeeldoek uitrollen

4. Drukverdeeldoek uitrollen

Wanneer de ondergrond stabiel is kun je het drukverdeeldoek uitrollen over het gehele zandbed. Snijd het vervolgens op maat langs de randen. Het drukverdeeldoek heeft een rolbreedte van 2 of 4 meter. Heb je meerdere rollen nodig? Dan adviseren wij een overlap van 10 centimeter bij de naad.

Het drukverdeeldoek versterkt de ondergrond van het kunstgras en voorkomt kuilen in het kunstgras doordat het de druk verdeeld. Daarnaast zorgt een drukverdeeldoek ervoor dat het kunstgras vrijblijft van onkruid wat eventueel uit de grond kan komen.

5. Kunstgras leggen

Rol het kunstgras uit over het drukverdeeldoek. Bepaal van tevoren de legrichting van het kunstgras en bereken goed hoeveel kunstgras je nodig hebt. Door de rolbreedte van 2 of 4 meter kan het zijn dat je meerdere rollen kunstgras hebt, waarbij het van belang is dat de vleug van het kunstgras dezelfde kant op wijst. Als de legrichting van elkaar afwijkt, krijg je kleurverschil zoals te zien is op de foto.

kunstgras leggen
kunstgras naad lijmen

6. Kunstgras naad lijmen

Indien je te maken hebt met meerdere rollen kunstgras moet je de naad lijmen. Dit doe je door de randen van de verschillende stukken kunstgras schoon te snijden. Vervolgens leg je de kunstgrasrollen strak tegen elkaar aan. Sla daarna de kunstgras terug zodat er ruimte ontstaat om de lijmband te plaatsen. Zodra deze ligt, kun je de stukken als een ritssluiting tegen elkaar op de lijmband tegen elkaar aan drukken. Het kan hierbij nodig zijn om even wat stapjes op de naad te zetten, maar laat de naad vervolgens een paar uur met rust zodat het kunstgras de tijd krijgt om te hechten.

7. Snijd het kunstgras op maat

Het komt vaak voor dat de grasmat qua afmeting niet goed in de tuin past. Meestal zijn de vorm van het oppervlak en obstakels zoals muren de oorzaak. Het kunstgras kun je dan eenvoudig in de gewenste vorm snijden met
een stanleymes of een ander scherp mes. Wij adviseren om het kunstgras vanaf de onderkant te snijden, zo voorkom je beschadigingen aan de kunstgrasvezel.

8. Zet het kunstgras vast met haken en borstel het op

Je bent bijna klaar en het gazon ligt er al goed bij. Om dit zo te houden, is het verstandig om gebruik te maken van kunstgrashaken. Deze zorgen ervoor dat de grasmat goed blijft liggen. De haken plaats je rondom de omtrek waarbij 1 haak per meter voldoende is. Als laatste nog even borstelen met een harde bezem, die ervoor zorgt dat het gras mooi rechtop staat. Optioneel kun je het kunstgras instrooien met instrooizand. Dit versterkt de vezel en verlengt de levensduur van het kunstgras.

Je kunstgras laten leggen door Kunstgras-Online?

Zie je het toch niet zitten om zelf het kunstgras aan te leggen? Of wil je gewoon veel tijd besparen? Dan kun je er ook voor kiezen om het uit te besteden aan Kunstgras-Online. Hierdoor weet je zeker dat alles goed gaat en dat je gazon er strak bij komt te liggen. Wil je liever het kunstgras laten leggen? Onze ervaren legexperts komen graag bij je langs! Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Hulp nodig?

Kunstgras van Topkwaliteit